鍾意你先會唔准你呢樣嗰樣

我的男朋友,很煩、很煩,甚至比我的母親大人煩。

從早就晚,喋喋不休,「你又咁夜瞓?」「又食放題?」「食咗飯未?」「幾時exam?」我所有的事務,他都會弄清楚、記清楚。處女座的男人,也許就是細心到會令你得煩。

之前我牙痛,痛了好幾日,跟他輕輕帶過後,他久不久就會提醒我要看牙醫。但我這個人,覺得丁點兒牙痛實屬小事。不過到最近,我終於難忍牙痛,到口腔發炎才知道問題的嚴重性,然後去看牙醫,才得悉原來已經蛀牙蛀入神經線,要杜牙根!

怎料他卻擺出一副勝利樣子,笑著道:「都話咗你㗎啦!早幾個月唔睇,依家要杜牙根啦!」但轉個頭又表示同情,「溫柔」地說:「係咪好痛呀?醫生點講呀?」接著幾天,又繼續煩呀煩呀煩呀。

除了他的「體貼呵護」之外,他還有很多「唔准」。

「唔准飲凍嘢呀,黎M呀你!」「唔准食奶製品同牛肉呀!」「唔准再飲酒呀!」「唔准再著背心呀,天氣涼啦!」

但有一次,我偷點了肥牛飯,打算在他來到之前清光,但最後還是被他發現了。「做乜食牛呀你?」他問。「…呃……我想食嘛……」哎呀!有人發現了!怎料他竟沒有責備我,還很「體貼」地吃掉了所有肥牛,然後說:「都係為咗你好啫,等陣皮膚又敏感。下次唔好食了!」我點點頭,心裡暗暗感動。

有次我跟母親「呻」:「佢真係好煩!咩都關佢事,咩都問一餐!」母親笑了,道:「煩先好呀!佢唔煩你,你就驚啦!」所言甚是。適當的問候、「唔准」,其實不過是他表達愛的方式而已。雖然有時「燥底」時,他還要加句「唔准」,令我氣得七竅生煙,但整體來說,我都知道他真的著緊我,真的在乎我,真的把我的一切記在心裡。

「葉生,你試下再係咁夜瞓呀?!下次無湯飲㗎!」

「遵命!」